Kotleciarka do miesa – zalety i zastosowanie urzadzenia

Kotleciarka do mięsa – zalety i zastosowanie urządzenia

Kotleciarki to urządzenia usprawniające pracę w każdym lokalu gastronomicznym, który oferuje dania mięsne. Produkty otrzymywane dzięki kotleciarce są gotowe do przyprawienia i obróbki termicznej. Sprzęt jest odpowiedni również dla sklepów mięsnych czy stoisk w supermarketach, gdyż daje możliwość sprzedawania mięsa w formie gotowych kotletów dowolnej wielkości i grubości.

Zalety kotleciarek

Kotleciarka jest urządzeniem zasilanym prądem, które wykorzystywane jest w przetwórstwie mięsnym. Jej zadaniem jest rozbijanie steków, hamburgerów oraz wszelkiego rodzaju kotletów. Proces ten przebiega w sposób automatyczny, dlatego mięso nie jest porozrywane, a wszystkie kotlety wyglądają identycznie.

Kotleciarka jest bezpieczna dla użytkowników i łatwa w obsłudze. Posiada wbudowane noże, które w odpowiedni sposób nacinają i zmiękczają mięso. Zarówno obsługa, jak i proces czyszczenia kotleciarek nie wymagają specjalnych umiejętności, gdyż rozmontowanie i ponowne złożenie urządzenia jest szybkie i proste.

Dzięki kotleciarce można bez problemu przygotować nawet 700 kotletów w ciągu godziny, dlatego nawet przy dużym obłożeniu lokalu gastronomicznego, posiłkowanie się gotowymi, niskojakościowymi kotletami nie będzie konieczne. Z tego powodu zakup kotleciarki zapewnia większy nadzór nad jakością mięsa, które poddawane jest rozbijaniu.

Kto powinien zainwestować w maszynę do rozbijania mięsa?

Kotleciarka jest sprzętem niezbędnym przede wszystkim w każdym większym zakładzie zajmującym się przetwórstwem mięsnym. Przedsiębiorstwa te zajmują się zaopatrywaniem sklepów i restauracji w gotowe, ubite kawałki mięsa. Duże, popularne punkty gastronomiczne zazwyczaj inwestują w swoje własne kotleciarki, gdyż przyspiesza to proces przygotowywania potraw ze świeżego mięsa. W ten sposób zmniejsza się koszt zakupu surowca oraz zatrudnienia pracowników. Zdarza się, że w kotleciarki wyposażone są również małe knajpy oraz sklepy mięsne.

Na rynku dostępne są kotleciarki o różnych parametrach. Urządzenia przeznaczone do mniejszej produkcji są zwykle tańsze i prostsze w użytkowaniu, niż specjalistyczne maszyny, które bardzo często pracują nieprzerwanie.

Restauracja wyposażona w kotleciarkę to nie tylko miejsce, w którym brak odgłosów ubijania mięsa, ale przede wszystkim to szybsza realizacja każdego zamówienia oraz wysoka jakość serwowanych potraw. Kotleciarka do mięsa jest więc niezbędnym elementem wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni czy zakładu produkcyjnego.

Źródło: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *