Piec i stol do pizzy – czy sa niezbedne w gastronomii

Piec i stół do pizzy – czy są niezbędne w gastronomii?

Od wielu lat w Polsce dużą popularnością cieszą się pizzerie. Restauracje serwujące włoskie przysmaki stały się bardzo widoczne na naszych ulicach. Pizzerie są również pierwszym wyborem, jakiego dokonujemy, zastanawiając się, gdzie wyskoczyć wieczorem ze znajomymi. Nic dziwnego, że wiele osób rozważa otwarcie własnej pizzerii. Jednak właściwe wyposażenie lokalu może okazać się nie lada wyzwaniem. Podstawowe elementy wyposażenia kuchni, w której przygotowywany jest słynny włoski placek to piec do pizzy i stół do pizzy.

Piec do pizzy

Wyposażenie pizzerii musi obejmować piec do pizzy, jednak na rynku dostępnych jest wiele różnych modeli tego sprzętu gastronomicznego. Wyróżniamy 4 podstawowe typy pieców:

  • Elektryczne piece do pizzy – sprawdzą się w dużych restauracjach, ale również w barach szybkiej obsługi, zajmujących się głównie sprzedażą pizzy na wynos. Oferują regulację temperatury do 350oC, występują w wersjach jedno- i dwukomorowych (umożliwiających jednoczesne przygotowanie dwóch wypieków).
  • Piece konwekcyjne z przenośnikiem taśmowym – stosowane głównie w miejscach zajmujących się przygotowywaniem pizzy. Osiągają temperaturę do 360oC i błyskawicznie się nagrzewają. Piece do pizzy tego rodzaju wyposażone są w tzw. sterowany podajnik taśmowy, który znacznie przyspiesza wypiekanie, gdyż pizza nie wymaga przekładania. Występują one w wersjach jedno-, dwu- i trzykomorowych.
  • Piece na drewno – ich ciekawy wygląd znacznie uatrakcyjnia wystrój wnętrza oraz tworzy przytulny klimat, dlatego piece do pizzy tego typu stają się coraz bardziej popularne. Osiągają one znacznie wyższe temperatury niż tradycyjne piece, dlatego pozwalają niemal dwukrotnie przyspieszyć proces wypiekania pizzy. Wykorzystanie aromatycznego drewna, np. jałowcowego może nadać pizzy niepowtarzalny aromat. Piece na drewno znajdą zastosowanie również przy przyrządzaniu innych potraw.
  • Piece gazowe – ze względu na swoje pokaźne rozmiary przeznaczone są głównie dla dużych i popularnych pizzerii. Charakteryzują się one podobnymi parametrami co piece elektryczne, ale zdecydowanie szybciej się nagrzewają.

Stół do pizzy

Kolejnym, istotnym elementem wyposażenia każdej gastronomii będzie stół do pizzy, czyli specjalna lada chłodnicza przeznaczona do przygotowywania włoskich przysmaków.

Stół do pizzy zapewnia komfortową pracę z ciastem oraz wygodne przechowywanie poszczególnych składników w odpowiedniej temperaturze. Stół tego typu jest niezwykle poręczny, nawet gdy tempo pracy w kuchni jest bardzo wysokie. Standardowy stół do pizzy jest wyposażony w duży blat roboczy, szafki chłodnicze oraz podajniki pod blatem. Najlepiej sprawdzi się stół wykonany ze stali nierdzewnej, gdyż będzie nie tylko trwały, ale również funkcjonalny i wygodny w utrzymaniu.

Stół do pizzy i piec do pizzy to urządzenia, które mogą znacznie ułatwić pracę w lokalu gastronomicznym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *