Okap – wybieramy do kuchni!

okap

Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy dużo czasu, przygotowując posiłki dla rodziny. To także miejsce pracy, jeśli jesteśmy profesjonalnymi kucharzami. Jednym z głównych sprzętów AGD, który gwarantuje komfort w pracy jest okap kuchenny. Wybór dobrego i odpowiedniego do lokalu gastronomicznego lub domowej kuchni nie jest najłatwiejszy, ale możliwy.

 

Kupując okap, musimy wziąć pod uwagę:

  • RODZAJ – do wyboru mamy wyciągacz, który działa na zasadzie obiegu otwartego, a więc pochłania zanieczyszczone powietrze, a następnie wydala go na zewnętrz oraz pochłaniacz, działający w obiegu zamkniętym, gdzie powietrze jest filtrowane, a więc oczyszczane z zanieczyszczeń, a potem wydmuchane znowu do kuchni. Dodatkowo są do wyboru: przyścienne, narożne, uchylne, wyspowe, szufladowe, podszafkowe oraz blatowe, ze względu miejsce montażu w kuchni. Wyróżniamy także wolnostojące i do zabudowy, a tym teleskopowe. Zawsze można również zdecydować się na tzw. model uniwersalny, który można zamontować samodzielnie albo pod szafką, w zależności od naszych preferencji.
  • STEROWANIE – wyróżniamy sterowanie elektroniczne i mechaniczne. Sterowany mechanicznie jest włączany za pomocą suwaków i przycisków, natomiast elektrycznie za pomocą panelu dotykowego.

 

  • TYP FILTRA – okap, który działa jak pochłaniacz, posiada filtry do oczyszczania powietrza.  Wyróżniamy filtry metalowe, które mają długą żywotność i nie trzeba ich wymieniać, bo można je umyć w zmywarce co kilka miesięcy, mimo to są skuteczne.  Dostępne są także węglowe, które muszą być wymieniane co kilka miesięcy lub nawet co rok oraz fizelinowe, wykonane z włókniny, która dobrze zatrzymuje tłuszcz i inne zabrudzenia, które należy wymieniać co kilka miesięcy.

 

  • DODATKOWE AKCESORIA – niektóre okapy mają dodatkowe funkcje, które są praktyczne. Przykładem jest, np. czasowe wyłączenie, automatyczne przełączanie na wyższy lub niższy poziom filtrowania albo oświetlenie.
  • WYDAJNOŚĆ I GŁOŚNOŚĆ – wydajność jest ważnym parametrem, gdyż oznacza ilość filtrowanego powietrza w ciągu godziny. Optymalny okap kuchenny powinien w ciągu godziny przynajmniej 6 razy przefiltrować powietrze. Ważnym parametrem jest także jego głośność. Hałaśliwy, a więc bardzo głośny, może bardzo przeszkadzać. Aby obliczyć optymalną wydajność okapu dla naszej kuchni, należy pomnożyć jej kubaturę (iloczyn powierzchni podłogi i wysokości pomieszczenia) przez 6. Wtedy wybierzemy odpowiedni sprzęt, który sprawdzi się w naszej kuchni.

 

foto: www.globalo.pl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *